Csak MaReSz tagok számára!
Elfelejtett belépési adatok
Kérjük adja meg a szerkesztési jogosultággal rendelkező személy e-mail címét.
Hírek
Erősödő lobbi a gyógyszeripari rendezvényekkel kapcsolatban
2023. december 12.

2023 novemberében és decemberében folytatódtak a tárgyalások az orvosi, illetve gyógyszerészeti témájú rendezvényekre vonatkozó jogszabályokkal és azok alkalmazási gyakorlatával kapcsolatban.
Benyhe Ildikó MaReSz alelnök és Dr. Nemes Ákos a MaReSz jogi szaktanácsadója a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületének november 21-i megbeszélésén, valamint a Magyar Vállalati Compliance Társaság (MVCT) Life Science Munkacsoportjának december 1-i ülésén vettek részt.
Az összejövetelek elsődleges célja a gyógyszeripari rendezvények szervezését és támogatását nehezítő jogszabályi előírásoknak az áttekintése, valamint a hatóság 2023. évi ellenőrzési gyakorlatának megvitatása volt.
Mint ismeretes, a nemzetközi és hazai gyógyszer– és gyógyászati segédeszköz gyártó cégek Magyarországon megtartott saját rendezvényeit, bemutatóit, oktatásait, továbbra is megbénítja a résztvevőnkénti nagyon alacsony napi értékhatár (minimálbér 5%). A gyógyszerismertetési tevékenység folytatásáról szóló NNGYK (volt OGYEI) pedig számos vitatott határozatot hozott a közelmúltban, ami a kiállítási standok működését is érinti. A MaReSz, a gyógyszercégek szakmai szervezeteivel közösen, tavasszal jogszabálymódosító tervezetben javasolta a korábbi, vendéglátás alapú napielszámolás visszavezetését, valamint a napi étkezési limit 15%-ra való emelését.
A Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a „Védettség” Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete elkészített egy olyan edukációs dokumentum tervezetet, melyben rögzítik milyen elvárásoknak kell megfelelni a jogszabályi előírások szerint a független kongresszus megszervezésével kapcsolatosan annak érdekében, hogy a hatályos jogszabályokkal és nem utolsó sorban, az ellenőrzési gyakorlattal összhangban pénzügyi támogatást lehessen nyújtani egy rendezvény megszervezéséhez vagy az azon történő részvételhez. Az edukációs dokumentum célja, hogy a gyógyszeripari Vállalatok és a Rendezvényszervező ügynökségek az irányadó jogszabályi és etikai előírásokat egy dokumentumban összefoglalják.
A MaReSz célja, hogy tagjaival – elsősorban a PCO tagozattal – közösen, az edukációs anyaggal összhangban kidolgozott ajánlást az orvostársaságok és orvosszakmai szervezetek részére eljuttassa.
Szükséges továbbá egy újabb lobbianyag összeállítása is az NNGYK felé, feltárva a gyakorlatból ismert és tarthatatlan anomáliákat, azok megszüntetését és feloldását sürgetve.