Csak MaReSz tagok számára!
Elfelejtett belépési adatok
Kérjük adja meg a szerkesztési jogosultággal rendelkező személy e-mail címét.
Hírek
A MaReSz és a Hungexpo közös sajtóközleménye a koronavírus kapcsán - 2020. március 13.
2020. március 13.

  

Magyarországi Rendezvényszervezők-és Szolgáltatók Szövetsége HUNGEXPO Zrt.

 Sajtóközlemény 2020. március 13.

 

Az elmúlt hetek során kiemelt figyelemmel követtük a koronavírus (COVID-19) terjedését, mely drámai társadalmi és gazdasági következményekkel járhat.

A kormány által elfogadott, jelen helyzetben teljes mértékben racionális és érthető intézkedések – rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzet kihirdetése – a rendezvényiparra nézve súlyos rövid-és hosszú távú következményeket jelenthet. Mindenekelőtt azonban a legfőbb feladatunk most az, hogy megóvjuk munkatársaink, partnereink, látogatóink, beszállítóink biztonságát és egészségét ebben a feszült helyzetben.

A rendezvényszervező cégeket, beszállítókat és alvállalkozókat egyaránt érinti többek között az a korlátozás, amely a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásáról szól. Szinte minden rendezvény elmarad, vagy átkerült egy másik, későbbi időpontra. Ebben a helyzetben az iparág szereplőinek rendkívüli támogatásra/szolidaritási intézkedésekre van szüksége ahhoz, hogy túlélje a következő hónapokat.

A világban, így Magyarországon is a rendezvényipar létfontosságú szerepet tölt be a gazdaság működésében. Ahhoz, hogy túljussunk ezen a jelenlegi, nehéz időszakon, az egész rendezvényiparnak össze kell fognia. Felelősek vagyunk azokért az alvállalkozóinkért, beszállítóinkért, akik elengedhetetlen részesei az iparágunknak. Támogatni kell őket annak érdekében, hogy megvédjük ezeket a cégeket. Nem kockáztathatjuk azon vállalkozások bezárását, amelyek hozzájárulnak a hazai rendezvényipar magas színvonalához, hiszen a szektornak mindenképpen szüksége lesz rájuk, amint a krízis véget ér.

A Magyarországi Rendezvényszervezők-és Szolgáltatók Szövetsége több szakmai szövetséggel együttműködve a kormány döntéshozóinak címzett javaslatcsomagon dolgozik, melynek célja, hogy a jelenlegi válságos időszakban megakadályozza a tömeges elbocsátásokat. Közös teherviselést, járulékcsökkentést, átütemezést, vagy egyéb könnyítést szeretnének elérni.

Magyarországi Rendezvényszervezők-és Szolgáltatók Szövetsége felhívja a kormány, valamint a kamarák, szakmai szervezetek, nagy rendezvények szervezőinek, kiállítási központok vezetőinek a figyelmét arra, hogy közösen támogassák ezt az javaslatcsomagot. Az ágazatba fektetett tudás, szakértelem és az egész rendezvényipar jövője függ most ettől.

 

Budapest, 2020. március 13.